A devenit mai mult decât necesar ca un produs să aibă propria prezență în Social Media. Imaginea unei afaceri depinde acum și de imaginea pe rețelele de socializare. Felul în care interacționează cu potențialii clienți dar și cu fanii dictează până la un punct vânzările. O promovare facebook a devenit o treabă serioasă și se face urmând reguli și planificări riguroase. În acest articol se vor prezenta doar chestiuni generale, conceptele mai avansate fiind subiectele unor postări viitoare. Împărțind termenul de promovare Facebook în două, avem promovarea Facebook gratis și promovarea Facebook plătită. Datorită numărului mare de utilizatori, ambele metode se vor dovedi rentabile la un moment dat.
Chiar dacă nimic nu este gratis, vom defini ca gratuit faptul că pentru această variantă de promovare nu vom investi bani. De asemenea vom face abstracție și de faptul că timpul înseamnă bani. Astfel, promovarea gratuită se va realiza cu ajutorul uneltelor din platforma Facebook și atât. Pentru început, se va crea o pagină pentru produsele noastre, categoria de produse cu cel mai mare potențial. Prietenii existenți în lista profilului personal vor fi notificați de existența paginii prin invitația de a se abona trimisă după ce am considerat pagina ca fiind gata de publicare. În continuare, prietenii care s-au abonat și sunt interesați de produsele din pagină, vor interacționa cu postarile paginii, vor distribui. Prietenii lor vor vedea la rândul lor distribuirile și dacă vor fi interesați, vor interacționa și vor distribui. Timpul în care vom obține reacții și interacțiuni cu postările paginii, va depinde în mare măsură de numărul prietenilor care vor considera interesante primele postări. Acest număr reprezintă doar o parte din prietenii care s-au abonat la pagină. În realitate, numerele vor fi descurajatoare dacă numărul abonaților va fi mic. Pentru a crește numărul de abonați, vom avea nevoie în permanență de prieteni interesați de produsele din pagină. Pentru a evita situația în care se vor trimite cereri de prietenie la întâmplare, vom demara o campanie plătită de anunțuri.
Pentru situația în care suntem dispuși să investim bani, există varianta cu anunțuri plătite. Pe scurt, aceste anunțuri se vor afișa doar acelor utilizatori pe care noi îi considerăm interesați de produsul nostru. Dacă ne adresăm unei zone geografice, doar utilizatorii din acea zonă vor vedea anunțul respectiv. De aici, o întreagă discuție legată de targetare, eficientizare costuri etc.
În linii mari, pentru promovarea plătită, Facebook va avea nevoie de crearea unui cont de publicitate pentru a gestiona campaniile. Aici se vor adăuga metodele de plată și se vor stabili obiectivele. Dacă va fi necesar, se va putea crea un cont business de publicitate. Configurarea campaniei poate fi simplă pentru unele persoane sau de-a dreptul derutantă pentru altele.
După setarea unui obiectiv, se configurează audiența. La început, pentru România, utilizatorii cu vârste între 18-65 sunt în număr de 11 000 000. Pentru un buget de 100 lei pe zi am ales ca obiectiv traficul, adică se dorește un număr cât mai mare de vizite către o pagină. De aici vor începe cu adevărat configurările campaniei. Facebook furnizează și o estimare a traficului obținut.
Să presupunem că produsul nostru ar fi potrivit utilizatorilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 50 de ani, interesați de tunning auto, doar din Bacău și 40 de km împrejurimi. Iar ca detaliere, am vrea să ne adresăm prietenilor celor care deja ne apreciază pagina. Rezultatul estimat ar fi următorul: